A.   Subvenţionarea locurilor de muncă

 

I.           Angajatorii care īncadrează īn muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de īnvăţămānt primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent īncadrat, o sumă īn cuantum de 2.250 lei.

 

Angajatorii care īncadrează īn muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rāndul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, suma prevăzută mai sus pe o perioadă de 18 luni.

 

Angajatorii care īncadrează absolvenţi īn condiţiile sus-arătate sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 18 luni de la data angajării.

 

Angajatorii care īncetează raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenţilor, anterior termenului de 18 luni, sunt obligaţi să restituie, īn totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele īncasate pentru fiecare absolvent pentru care a īncetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menţionat, plus dobānda de referinţă a Băncii Naţionale a Romāniei īn vigoare la data īncetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă īncetarea acestora a avut loc din următoarele motive:

a)    īncetarea raportului de muncă īn temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. d) şi e), art. 61 lit. d) şi art. 65 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)     īncetarea raportului de serviciu īn temeiul art. 97 lit. b), art. 98 alin. (1) lit. e), art. 99 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

II.     Angajatorii care īncadrează īn muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri īn vārstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă īn cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

De facilităţile prevăzute mai sus beneficiază şi angajatorii care, īn raport cu numărul de angajaţi, şi-au īndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a īncadra īn muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă īncadrează īn muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

Aceste facilităţi se acordă angajatorilor şi īn situaţia īn care, īn perioada acordării acestora sau īn cea īn care există obligaţia legală de menţinere a raporturilor de muncă, persoanele beneficiare nu mai au statut de părinte unic susţinător al familiei monoparentale sau statut de persoană cu handicap, după caz.

Angajatorii care īncetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor menţionate mai sus anterior termenului de 18 luni sunt obligaţi să restituie, īn totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele īncasate pentru fiecare persoană pentru care a īncetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menţionat, plus dobānda de referinţă a Băncii Naţionale a Romāniei īn vigoare la data īncetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă īncetarea acestora a avut loc din următoarele motive:

a)    īncetarea raportului de muncă īn temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. d) şi e), art. 61 lit. d) şi art. 65 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)    īncetarea raportului de serviciu īn temeiul art. 97 lit. b), art. 98 alin. (1) lit. e), art. 99 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.


Angajatorii care īncadrează īn muncă, potrivit legii, şomeri care, īn termen de 5 ani de la data angajării, īndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vārstă, dacă nu īndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, pānă la data īndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă īn cuantum de 2.250 lei.

III.   Angajatorii care īncadrează tineri cu risc de marginalizare socială şi care beneficiază de acompaniament social personalizat īn baza unui contract de solidaritate, denumiţi angajatori de inserţie, beneficiază lunar, conform prevederilor legale, pentru fiecare persoană din această categorie, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea indicatorului social de referinţă, īn vigoare la data īncadrării īn muncă, pānă la expirarea duratei contractului de solidaritate.

Suma prevăzută mai sus se acordă īn situaţia īn care:

    a) īncadrarea īn muncă se realizează īn condiţiile prevăzute de Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, īn baza unui contract individual de muncă pe perioadă determinată, pānă la expirarea duratei contractului de solidaritate sau a unui contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată;
    b) locul de muncă pe care este īncadrat tānărul este un loc de muncă vacant, care a fost comunicat agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă teritoriale;
    c) sunt īndeplinite şi alte condiţii prevăzute de dispoziţiile legale, stabilite potrivit prevederilor art. 95, pentru acordarea acestei sume.

Angajatorii care īncetează raporturile de muncă ale tinerilor cu risc de marginalizare socială, anterior datei la care expiră perioada pentru care a fost īncheiat contractul de solidaritate, sunt obligaţi să restituie, īn totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă teritoriale sumele īncasate de la bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru fiecare tānăr cu risc de marginalizare pentru care a īncetat raportul de muncă anterior datei menţionate, plus dobānda de referinţă a Băncii Naţionale a Romāniei, īn vigoare la data īncetării raporturilor de muncă, dacă īncetarea acestora a avut loc din următoarele motive:

-      īncetarea raportului de muncă īn temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. d) şi e), art. 61 lit. d) şi art. 65 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

 
Dacă la data expirării perioadei pentru care a fost īncheiat contractul de solidaritate angajatorul de inserţie menţine raportul de muncă cu tānărul care a fost īncadrat īn condiţiile sus-arătate, atunci beneficiază lunar, conform prevederilor legale, pentru această persoană, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă īn cuantum de 50% din indemnizaţia de şomaj cuvenită conform legii, pe care tānărul ar fi primit-o dacă raporturile de muncă ar fi īncetat la acea dată din motive neimputabile persoanei. Această sumă se acordă angajatorului pe perioada menţinerii raporturilor de muncă, dar nu mai mult de 2 ani.

IV.     Angajatorul care īncadrează īn muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază, pentru fiecare elev şi student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă īn vigoare, prevăzut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

Stimulentul financiar se acordă la cererea angajatorului din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Perioada maximă de acordare a stimulentului financiar este de 60 de zile lucrătoare īntr-un an calendaristic.

Diferenţa dintre stimulentul financiar lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii.

B. Cofinanțarea uceniciei

Angajatorii care īncadrează īn muncă persoane īn baza unui contract de ucenicie la locul de muncă, primesc lunar, la cerere, pe perioada derulării contractului de ucenicie de o sumă īn cuantum de 2.250 lei, conform Legii 279/2005.

Răspunderea juridică

Īncălcarea prevederilor Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă atrage, după caz, răspunderea disciplinară, materială, civilă, contravenţională sau penală.

Constituie contravenție următoarele fapte:

Amenda 3000-5000 lei

·         necomunicarea lunară de către furnizorii de servicii de ocupare acreditaţi, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă īn a căror rază īşi au sediul, de date privind numărul şomerilor mediaţi şi īncadraţi īn muncă;

Amenda 5000-10000 RON

·         necomunicarea datelor, informaţiilor, precum şi neprezentarea tuturor īnscrisurilor şi oricăror altor date şi documente solicitate de organele de control ale agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă teritoriale, īn timpul desfăşurării controlului şi īn scopul īndeplinirii atribuţiilor prevăzute de lege;

·         nedepunerea, la solicitarea agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă teritoriale, a declaraţiei lunare privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru perioade anterioare datei de 1 ianuarie 2011;

·         neanunțarea de către angajator in termen de 3 zile la AJOFM, angajarea in munca a persoanelor beneficiare de indemnizatia de somaj;

·         furnizarea fără acreditarea prevăzută de lege a serviciilor pentru stimularea ocupării forței de muncă;

·         nerespectarea confidenţialităţii datelor personale ale persoanelor aflate īn căutarea unui loc de muncă īnregistrate īn evidenţa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.